Количка

Наргиле от стомана или алуминий?

Изборът на наргиле спрямо материала на изработка е фактор, който често пъти бива подценяван от крайния потребител.

Наргилета от алуминий

Наргилетата направени от алуминий са по-малко издръжливи на работа, от гледна точка на това, че самият алуминий, при по-дълга употреба започва да корозира и  да се окислява. Факторите,  допринасящи за това са именно загряването на алуминия и самата пара, която минава през него. Въпреки видимата температурна бариера между въглените и тялото – чашката, е неизбежно топлината да достигне до стъблото на наргилето. При постоянно нагряване и влага, от тялото на наргилето с времето започва да отделя частици корозирал алуминий, които проникват директно в белите дробове и са един от основните вредители при консумация на тютюневи изделия от този тип. Същевременно при това постоянно нагряване на алуминия се отделят и емисии, които са много вредни за консуматора. Другият минус на алуминиевото наргиле, е че е прекалено леко, което го прави нестабилно.

Наргилета от медицинска стомана

От друга страна наргилетата направени от 304 (V2A) неръждаема стомана са много по-издръжливи на работа. При нагряването от въглените не отделят никакви вредни емисии, не корозират, не се окисляват, много по-тежки са и следователно по-стабилни. Също така вкусът на тютюна се усеща много по-добре при тях, отколкото при алуминиевите наргилета, защото няма остатъчни миризми и емисии от метала. Друг плюс на наргилетата от V2A стомана, е че се поддържат много лесно и бързо, необходима е само  една по-дълга четка и най-обикновен препарат за почистване на съдове или обезмаслител, докато при алуминия, това няма да помогне да премахне миризмата на окислен и корозирал метал, тъй като вредителя представлява разпаднали се частици от самия материал – замърсител, който не подлежи на почистване. В следствие на този разпад съответно се стига до намалване на здравината на самото тяло и неизбежно до щети – огъване и счупване.

Заключение

Ако търсите по-бюджетен вариант на наргиле и си закупите алуминиево наргиле, ще трябва да се примирите с факта, че след известно време ще трябва да закупите ново такова, защото това вече няма да е годно за използване, но по-важният фактор е, че по този начин пренебрегвате собственото си здраве. Без съмнение стоманеното наргиле е по-качествено, издържа години на редовна есклоатация. Разликата между наргилетата направени от медицинска стомана и тези направени от алуминий е значителна и въпреки ценовата разлика в дългосрочен план по логичният избор е насочен към по високото качетво – именно медицинка или неръждаема стомана. За постигане на добра сесия на пушене е от огромна необходимост да се използва качествено наргиле, изработено от висок клас стомана. Факторите обаче са много – качествен тютюн, комбиниран с добре разпалени въглени, изработени от компресирана кокосова кора, еднократен маркуч, произведен от кристална пластмаса, която се използва в хранителната индустрия, добра хигиена и техника на приготвяне.